Preskocit navigáciu

Medaily za výnimočnú prácu v Afganistane


Medaily za výnimočnú prácu v Afganistane

Už tradične, pred odchodom z operácie, je potrebné zrekapitulovať celé pôsobenie a odmeniť všetkých, ktorí pôsobili v operácii ISAF Severoatlantickej aliancie NATO v Afganistane. Pri tejto príležitosti sa 7. a 10. júna 2014 na vojenskej leteckej základni v Kandaháre (KAF), uskutočnil slávnostný nástup príslušníkov strážnej roty (Force protection) a vojenských policajtov, na ktorom boli udeľované medaily NATO Non Article 5 za službu v operácii ISAF.

Okrem veliteľa Task Force SLOVCON ISAF Afganistan 21. rotácie plukovníka gšt. Ing. Svetozára BOHUŠA sa tejto slávnosti zúčastnili aj Jeho excelencia Miroslav KOSEK veľvyslanec Českej republiky v Afganistane so svojim sprievodom a veliteľ 9. úlohového zoskupenia Armády Českej republiky ISAF plukovník gšt. Ing. Radek HASALA.
Po nástupe zaznel príhovor veliteľa Task Force SLOVCON ISAF 21. rotácie, v ktorom sa poďakoval nastúpeným vojakom za profesionálne odvedenú prácu v prospech koaličných vojsk i za reprezentáciu Slovenskej republiky v mnohonárodnom prostredí základne KAF. Následne sa príslušníkom slovenského kontingentu prihovoril aj veľvyslanec Českej republiky v Afganistane, ktorý vyzdvihol dobré meno SR u koaličných partnerov NATO, ktoré robia naši príslušníci kontingentu svojou zodpovednou a náročnou službou. Ďalej pán veľvyslanec poprial príslušníkom SLOVCON 21. rotácie, aby vo svojej zodpovednej službe pokračovali aj naďalej po návrate do vlasti a aby sa predovšetkým všetci, už onedlho, vrátili v zdraví k svojim rodinám domov.

Na záver, po krátkych príhovoroch, prišla najdôležitejšia chvíľa ceremónie, kedy nasledovalo očakávané dekorovanie vojakov aliančnými medailami Non Article 5 a taktiež pamätnou medailou 21. rotácie SLOVCON ISAF. Každý vojak bol ešte odmenený aj pamätnou mincou.

V tvárach vojakov sa zračil pocit hrdosti na samých seba, že dokázali so cťou splniť úlohy v extrémne nebezpečnom prostredí, kedy nasadzovali svoje životy i zdravie. Udelená medaila im navždy bude pripomínať, že pôsobili vo vojenskej operácii so spojencami, čím nielen reprezentovali svoju vlasť, ale aj napĺňali jej záväzky voči partnerom NATO.


Medaily za výnimočnú prácu v AfganistaneMedaily za výnimočnú prácu v AfganistaneMedaily za výnimočnú prácu v AfganistaneMedaily za výnimočnú prácu v AfganistaneMedaily za výnimočnú prácu v Afganistane2Medaily za výnimočnú prácu v Afganistane2Medaily za výnimočnú prácu v Afganistane2

Autor: ISAF SLOVCON -por. Mgr. Marek BRODY , Foto: ISAF SLOVCON - Dátum: 18.06.2014
Čítanosť: 7164
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share