Preskocit navigáciu

M. Glváč: Cvičenie Ground Pepper je pripravené, vojaci začnú s násunom prvej techniky do výcvikového priestoru Lešť


M. Glváč: Cvičenie Ground Pepper je pripravené, vojaci začnú s násunom prvej techniky do výcvikového priestoru Lešť

Kopanie zákopov, maskovanie techniky, výstavba veliteľských a pozorovateľských stanovísk, ale aj evakuácia z ohrozeného územia a ochrana strategických objektov. To je len časť z toho, čo si slovenskí vojaci precvičia spolu s českými, poľskými, maďarskými a americkými v rámci medzinárodného cvičenia Ground Pepper 2014, ktoré sa uskutoční o necelé dva týždne na Slovensku.

„Doteraz bolo zvykom, že vojaci sa počas roka pripravovali predovšetkým na plánované cvičenia. Ground Pepper 2014 je v poradí už tretie neplánované cvičenie v tomto roku a v takýchto cvičeniach chceme aj naďalej pokračovať. Podľa informácií, ktoré mám od vojakov, je už dnes napriek pomerne krátkemu času na prípravu, všetko pripravené. Od pondelka začnú presúvať do výcvikového priestoru Lešť prvú techniku z Michaloviec a z Trebišova,“ uviedol minister obrany SR Martin Glváč.

Ako ďalej pripomenul, vojaci si v rámci tohto cvičenia precvičia to najdôležitejšie – bojovú činnosť. Oblasť výcviku pre obranu územia sa doteraz pomerne zanedbávala. „Dôraz sa kládol predovšetkým na prípravu pre pôsobenie v medzinárodnom krízovom manažmente,“ vysvetlil šéf rezortu obrany s tým, že súčasné vedenie chce situáciu zmeniť.

Na cvičení sa Ground Pepper sa zúčastní cca 1300 vojakov s viac ako 300 kusmi techniky. Slovenské ozbrojené sily bude zastupovať viac ako 900 vojakov, Česká republika bude mať zastúpenie takmer 300 vojakov, 42 cvičiacich bude z Poľska, 11 z Maďarska a cca 38 vojakov bude z USA. Na cvičení sa zúčastní aj 7 pozorovateľov z JFC Brunssum.

Ozbrojené sily SR budú na cvičení reprezentovať mechanizované prápory z 22. mechanizovaného práporu z Michaloviec a z 21.zmiešaného mechanizovaného práporu z Trebišova, ďalej samohybný delostrelecký oddiel z Michaloviec, ženijný prápor Sereď, dopravná rota, PSYOPS , CIMIC tím a čata vojenskej polície.

„Som rád, že Ozbrojené sily Slovenskej republiky dostali možnosť zorganizovať toto spoločné cvičenie s účasťou armád krajín V4 a zároveň privítať aj jednotku nášho spoločného strategického aliančného partnera. Mojím zámerom je, okrem iného, v rámci cvičenia preveriť koordináciu činnosti mnohonárodnej jednotky pre účely kolektívnej obrany. Dnes vidím, že napriek krátkemu času na prípravu sa príslušníci OS SR tejto úlohy zhostili na vynikajúcej úrovni a nič zásadné nebráni jeho začiatku,“ zhodnotil prípravu náčelník Generálneho štábu OS SR genpor. Milan Maxim.

Cvičenie Ground Pepper 2014 sa uskutoční v dňoch 13. až 22. októbra 2014 vo výcvikovom prietostore Vojenského obvodu Lešť a v Kamenici nad Cirochou. Cvičenie bolo zaradené do zoznamu aliančných národných cvičení, ktoré majú preveriť pripravenosť jednotlivých členov aliancie prispieť ku kolektívnej obrane.



Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - ilustračné - Dátum: 06.10.2014
Čítanosť: 11501
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share