Preskocit navigáciu

BLUE SECURITY 2012 pokračuje.


BLUE SECURITY 2012 pokračuje.

Druhý deň cvičenia BLUE SECURITY 2012 začal v utorok ráno plánovanými aktivitami v priestoroch JAKUB HIGH-RISE BUILDING GUN – tzv. „Malej Moskve.“ Každá zo skupín pre riešenie krízových situácií /SkRKS/ mala rovnaký námet – zaistenie nebezpečného páchateľa. Ten sa nachádzal v jednom z bytov v Malej Moskve. Túto úlohu riešili vojenskí policajti v súčinnosti s príslušníkmi vrtuľníkového krídla z Prešova, ktorí zabezpečili prepravu príslušníkov SkRKS na určené miesto vrtuľníkom. Zásah sa realizoval zo vzduchu zlanením na strechu, zaistením priestoru, vstupu do budovy, preniknutím do určeného bytu, vyhľadaním a zaistením nebezpečného páchateľa a jeho eskortáciou pred vyšetrovateľa. Všetky vykonávané činnosti boli realizované v súlade so zákonom o Vojenskej polícii a oprávneniami, ktoré sú v ňom pre činnosť Vojenskej polície stanovené.

Popoludňajší program cvičenia bol situovaný do priestorov JAKUB VILLAGE, motohaly a pešej haly, ktoré sú prispôsobené na streľbu ostrou muníciou. V motohale bol pre príslušníkov SkRKS pripravený strelecký parkúr s námetom udržanie prejazdnosti stanovenej trasy hliadkou Vojenskej polície presúvajúcou sa vo vozidle. Po vjazde do motohaly mali cvičiaci počas prejazdu halou vyriešiť z idúceho vozidla terčový manéver postavený z kovových a papierových terčov. Program v pešej hale bol zameraný na vstupy a prehliadku miestností, v ktorých sa môžu nachádzať nebezpečné a ozbrojené osoby, prípadne aj ich rukojemníci. Tu si príslušníci SkRKS vyskúšali a precvičili taktiku, postupy a velenie v tíme, ktoré používajú pri uvedených činnostiach.

Dopoludňajší program v stredu 23. mája 2012 sa niesol v znamení ostrých strelieb zo 40 mm granátometov. Na strelnici bojových vozidiel /SBV/ rtm. Peter Toscano z Centra výcviku a kynológie Vojenskej polície /CVaK VP/ Vlkanová pripravil pre tento druh strelieb tri terčové manévre. Každý z nich sa riešil iným typom granátu – prvý fragmentovým, druhý kumulatívnym a tretí dymovým. Príslušníci SkRKS majú streľbu z tohto typu zbrane zvládnutú na výbornej úrovni, čo potvrdili aj ich dosiahnuté výsledky na strelnici.

Druhou časťou dopoludnia bol hodnotený vstup a prehliadka miestností spojený s ostrou streľbou v pešej hale v časti JAKUB VILLAGE. Tu sa hodnotili taktika a postupy tímu ako celku a velenie tímu lídrom skupiny.

Všetky doterajšie aktivity vykonávané počas cvičenia boli sledované prísnymi očami rozhodcovskej skupiny. Náčelníkom skupiny je kpt. Ing. Pavol Sálus – náčelník skupiny špeciálneho výcviku CVaK VP Vlkanová, ďalšími členmi sú nrtm. Bc. Vladimír Bobuľa – starší inštruktor skupiny všeobecného výcviku CVaK VP Vlkanová a rtm. Peter Toscano – starší inštruktor skupiny špeciálneho výcviku CVaK VP Vlkanová. Ich úlohou je počas cvičenia sledovať a hodnotiť aktivity, ktoré cvičiaci vojenskí policajti pri riešení stanovených úloh vykonávajú.

O to, aby cvičiaci mali dostatok energie na vykonávanie aktivít počas cvičenia, sa starajú kuchári a ich pomocníci z Ústavu špeciálneho zdravotníctva a výcviku MO SR Lešť, ktorý je dislokovaný v Pliešovciach časť Zábava.


BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012BLUE SECURITY 2012

Autor: VP , Foto: VP - Dátum: 23.05.2012
Čítanosť: 19611
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share