Preskocit navigáciu

Technická dohoda medzi Vojenskými políciami ČR a SR


Technická dohoda medzi Vojenskými políciami ČR a SR

   V Trenčíne bola 22. februára podpísaná Technická dohoda medzi Vojenskou políciou Českej republiky a Vojenskou políciou SR. Dohodu podpísal Náčelník Vojenskej polície ČR plukovník Pavel Kříž a Riaditeľ Vojenskej polície SR plukovník Milan Hamar.


   „Vzájomná spolupráca sa v poslednom období prehĺbila. Od podpísania Technickej dohody si sľubujeme jej ďalšie rozšírenie. Najmä v oblasti spoločných cvičení a výcvikov, ako aj prípravy inštruktorov. Dohoda umožňuje jednoduchšie použitie prostriedkov, materiálov a výcvikových zariadení pri spoločných výcvikoch,“ zdôrazňuje plukovník Hamar. Plukovník Kříž pripomína, že je vyjadrením skutočne nadštadarných vzťahov medzi oboma vojenskými políciami.


    Podľa oboch predstaviteľov Vojenských polícií sa podpisom Technickej dohody vytvoria lepšie predpoklady pre možné spoločné nasadenie v medzinárodnom krízovom manažmente, v ovládaní spôsobilostí jednotiek, skupín a príslušníkov Vojenských polícií. Spoločná príprava cvičení, výcvikov a výcvikov inštruktorov sa uskutoční na základe zladených plánov na daný rok s výhľadom na dva nasledovné roky. Aj týmto spôsobom sa zabezpečí ich kontinuita. Českí a slovenskí vojenskí policajti už dlhodobo úspešne spolupracujú v rámci projektu mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBAT), ale napríklad aj v rámci operácie ISAF v Afganistane. Vyvrcholením tejto spolupráce bolo vyslanie 2 príslušníkov slovenskej vojenskej polície do operácie ISAF/PAT v zostave jednotky Vojenskej polície ČR na prelome rokov 2012/2013.


  Nie náhodou boli pri podpise Technickej dohody v Trenčíne prítomní aj zástupcovia školiacich a výcvikových zariadení oboch vojenských polícií. Náčelník Odborné školy Vojenské polície ČR z Vyškova podplukovník Libor Daněk a Riaditeľ Odboru výcviku a kynológie Vlkanová – Hronsek podplukovník Marián Turanský. Veď v poslednom období obe zariadenia úzko spolupracujú pri odbornom výcviku a vzdelávaní vojenských policajtov oboch krajín.


Technická dohoda medzi Vojenskými políciami ČR a SRTechnická dohoda medzi Vojenskými políciami ČR a SRTechnická dohoda medzi Vojenskými políciami ČR a SRTechnická dohoda medzi Vojenskými políciami ČR a SR Technická dohoda medzi Vojenskými políciami ČR a SR

Autor: MOSR, Jozef ŽIAK - Dátum: 22.02.2016
Čítanosť: 6481
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share