Preskocit navigáciu

Deti vo vrtuľníkovom krídle


Deti vo vrtuľníkovom krídle

Projekt „Nájdi si svoj domov“, ktorý je vyústením spolupráce medzi ministerstvom obrany a ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny, nabral 30. júna 2020 vo vrtuľníkovom krídle v Prešove reálne kontúry v podobe návštevy detí z Centra pre deti a rodiny z Košickej Novej Vsi. Medzirezortná kooperácia sa zameriava na deti a mladých dospelých a jej cieľom je priblížiť prácu príslušníkov ozbrojených síl, ako aj ponúknuť benefity, ktoré so sebou pôsobenie v ozbrojených silách prináša.

Bohatý program, ktorý si pre deti nachystali príslušníci krídla, sľuboval veľa zábavy, ponaučenia a praktických zručností. Deti sa zo začiatku zoznámili s ručnými zbraňami v podobe pištole, samopalu, guľometu a ručného protipancierového granátu. Vyskúšali si vojenské vysielačky a chemické masky a dozvedeli sa informácie a zaujímavosti o bojovom vrtuľníku Mi-24D, ktorý už iba zdobí priestor krídla ako exponát. Veľmi užitočná bola aj zdravotnícka príprava, počas ktorej sa návštevníci učili zastavovať krvácanie, resuscitovať osobu, či ošetrovať zlomeniny. Na ihrisku krídla boli pre zmenu nachystané pohybové aktivity a víťazné družstvo z radov detí si dokonca zastrieľalo z airsoftovej pištole na vopred pripravené terče. Potom nasledovala ukážka výcviku služobných psov a vojenská hasičská jednotka predviedla svoju techniku a výstroj. Vyvrcholením programu boli statické ukážky vrtuľníkov Mi-17 LPZS a UH-60M.

Návšteva kasárni a letiska sa deťom veľmi páčila a vojaci boli radi, že im aj takouto formou spestrili deň a priblížili denný život leteckého vojenského útvaru.

Deti vo vrtuľníkovom krídleDeti vo vrtuľníkovom krídleDeti vo vrtuľníkovom krídleDeti vo vrtuľníkovom krídleDeti vo  vrtuľníkovom krídle

Autor: npor. Ing. Maroš Kövér , Foto: por. Ján Čontofalský - Dátum: 02.07.2020
Čítanosť: 4317
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share